Oletko alkanut vakavasti harkita oman blogin perustamista, tai ehkä jo sellaisen luonut? Hienoa! Olet lämpimästi tervetullut Blogistaniaan, blogien valtakuntaan.

Ellet ole vielä luonut blogiasi mutta haluaisit sen tehdä, mene osoitteeseen http://vuodatus.net ja klikkaa sanaa Rekisteröidy. Nyt voit luoda itsellesi tunnukset, joilla pääset sisään Vuodatukseen ja voit luoda blogisi sivuston ohjeiden mukaan. Muistathan, että Vuodatuksessa saat apua aina tarvittaessa ihan oikealta ihmiseltä, Tuomakselta. Lähetä oneglmastasi sähköpostia osoitteeseen [email protected]. 

Vuodatuksen lisäksi voit tehdä blogisi muuallekin, kuten Googlen omistamaan Bloggeriin (suomenkielinen, mutta tuki vaikeammin saatavissa) tai Wordpressiin (englanninkielinen).

Blogistaniassa pätevät monet samat säännöt kuin missä tahansa yhteisössä. Suuri osa niistä on ehkä jo sinulle tuttuja, mutta kertaus ei liene koskaan pahasta. Siksi olen kerännyt tähän muutamia seikkoja, joita aloittelevan (neule)bloggaajan kannattaa ottaa huomioon.

1. Kuka olet?

Ennen kuin edes perustat blogia, sinun kannattaa miettiä tarkkaan, mitä haluat itsestäsi kertoa. Jotkut bloggaavat ihan oikealla nimellään, toiset keksivät nimimerkin, kolmannet käyttävät nimimerkkiä mutta ovat silti selvästi tunnistettavissa. Jotkut kertovat neuleiden ja muiden käsitöiden ohella laajasti omasta elämästään, perheestään ja läheisistään, toiset keskittyvät vain käsitöihin. Jotkut esittelevät valmistuneita neuleitaan kuvissa niin, että myös kasvot näkyvät, toiset rajaavat kasvot tiukasti pois.

On jokaisen oma valinta, kuinka julkinen haluaa olla. Muista, että vaikka valitset nimimerkin, sinut voidaan silti tunnistaa - viimeistään neuleistasi!  Ja valitettavasti kaikki eivät lue blogeja hyvin aikein. Jos olet julkaissut vaikkapa kodistasi kuvia, joista sen sijainti voidaan paikallistaa, ethän kerro, jos lähdette koko perhe kahdeksi viikoksi ulkomaille! Pieni varovaisuus on aina paikallaan.

Jos haluat laittaa blogiin nähtäväksi sähköpostiosoitteesi, kannattaa luoda jossain ilmaispalvelussa (esim. www.gmail.com, www.hotmail.com, www.luukku.com) ihan oma sähköpostiosoite tähän tarkoitukseen. Tee näin varsinkin, jos haluat pysytellä nimimerkkisi suojissa - käytä osoitteessa nimimerkkiäsi tai blogisi nimeä tai vastaavaa.

Älä myöskään paljasta blogiystäviäsi. Todennäköisesti jossakin vaiheessa kohtaat neuletapaamisessa tai muussa tempauksessa ihmisiä, jotka olet siihen asti tuntenut vain blogeista. Kirjoita tapaamisestanne, linkitä ystäviesi blogeihin, mutta älä paljasta heistä mitään sellaista, mitä he eivät ole itse blogissaan paljastaneet!

2. Sisustus ja tuunaus

Kun aloitat uuden blogin, se on aluksi kovin kalsea ja tyhjä. Blogipalvelimien valmiit blogipohjat eivät ole erityisen silmää hiveleviä. Onneksi apuun tulevat pohjanikkarit! Seuraile lempiblogiesi sivupohjia ja etsi tietoa siitä, mistä he ovat pohjansa löytäneet. On kohteliasta kommentilla ilmoittaa pohjantekijälle, jos otat käyttöön hänen sivupohjansa, ja laittaa omaan blogiin linkki pohjan suunnittelijaan.

Entä sitten ne itse tekstit? Pitääkö kirjoittaa joka päivä? Mistä kaikesta voi kirjoittaa?

Muista, että blogisi on sinulle harrastus - toivottavasti rakas sellainen. Harrastaa pitää silloin, kun siltä tuntuu. Ellei kirjoitettavaa tänään ole, jätä väliin - blogia ei ole pakko päivittää joka päivä! Toisaalta voit päivittää sitä niin usein kuin tahdot. Ja neule- ja käsityöblogeissa voi siis kirjoittaa ihan kaikesta: lankaostoksista tai -haaveista, kirjaostoksista tai -haaveista, valmistuneista neuleista, keskeneräisistä neuleista, suunnitelluista neuleista - tai mistä tahansa käsitöistä. Jos sinulla on ongelma, kysy neuvoa blogissa! Todennäköisesti joku osaa vastata.

3. Tutuksi naapureille

Kun blogisi on perustettu ja olet julkaissut ensimmäisen postauksen, alat tietysti odottaa kommentteja. Muista, että olet vasta muuttanut Blogistaniaan, eivätkä naapurisi ole ehkä huomanneet vielä, että tupasi ikkunasta loistaa valo.

Mene siis rohkeasti koputtamaan heidän ovilleen ja esittäytymään -  etsi mieluisia blogeja ja jätä niihin kommentteja sekä linkki omaan blogiisi (= se osoite, jolla blogisi löytyy)! Kaikki bloggaajat eivät ehdi käydä jokaisen kommentoijan blogissa, mutta moni tulee luoksesi vastavierailulle. Kun he jättävät kommentin, vastaa niihin - tästä syntyy keskustelua kommenttilaatikossa. 

4. Kuvat ja linkit

Tärkeä osa neulebloggausta ovat valokuvat ja linkit. Jos kerrot neuloneesi työn Y langasta X, mutta et julkaise siitä kuvaa, lukija ei voi tietää tarkasti, miltä työsi näyttää. 

Jos olet kierrellyt jo enemmänkin Blogistaniassa, olet törmännyt upeisiin, ammattilaistasoisiin neulekuviin. Niitä on hieno katsella, mutta älä ota niistä paineita! Kameran ja kuvankäsittelyohjelman kanssa harjoittelemalla kehityt itsekin - tai sitten puolisosi kehittyy, sillä Suomen neuleblogikuvaus on enimmäkseen käytännön syistä miesten käsissä.  (Toinen iso kuvaajaryhmä ovat kameran ajastimet/kaukolaukaisimet. ) Rakkaan isänmaamme ilmasto-olot asettavat omat haasteensa, kun luonnonvalo, valmis työ ja kamera eivät välttämättä kohtaa, mutta pääasia että julkaiset jonkinlaisia kuvia!

Muistathan kuitenkin, että kuvasi tulevat blogissa maailmanlaajuiseen julkisuuteen ja lukijan on mahdollista ladata niitä omalle koneelleen. Tästä johtuen harkitse, näytätkö kasvosi, näytätkö kotiasi. Ennen kaikkea harkitse erittäin vakavasti, näytätkö lasten kasvoja, sillä sellaisia kuvia voi joku käyttää inhottaviin tarkoituksiin. Jos et voi rajata päätä pois (neuleblogiin on ihan luvallista ottaa niitä yleensä inhottuja päättömiä kuvia!), käytä kuvankäsittelyohjelmaa: peitä neulomaasi pipoa esitellessäsi kasvot vaikka sydämenmuotoisella väriläikällä tai tee niistä "suttaamalla" niin epätarkat, ettei piirteistä saa selvää. Pipon voi kyllä kuvata vaikka pallon tai mariskoolin päällä.

Muistathan kysyä luvan myös ystäviltäsi, jos haluat julkaista blogissa kuvan juhlista tai neuletapaamisesta. Jollet ole muistanut kysyä lupaa, peitä tai suttaa kasvot jälleen varmuuden vuoksi. Näin et vahingossa paljasta ketään nimimerkillä bloggaavaa ystävääsi. Kuvan voi myös ottaa niin, ettei ihmisiä tunnista, eli kauempaa tai vaikka neuletapaamisessa takaapäin.

Toinen tärkeä osa blogia ovat linkit. Jos kerrot ostaneesi ihanaa lankaa nettikaupasta Å tai löytäneesi upean neuleohjeen sivulta Ö, kirjoita ihmeessä nimen yhteyteen linkki! Lankakuvaasi tai ohjeeseen ihastunut lukija klikkaa sitä ja pääsee helposti suoraan oikealle sivulle.

5. Omat ja toisen omat

Blogistaniassa pätevät reaalimaailman säännöt: kohtele toista kuin tahtoisit itseäsi kohdeltavan. Ethän siis esimerkiksi ota luvatta toisen omaa! Vaikka näkisit jonkun blogissa aivan ihania kuvia tai valtavan hyvää tekstiä, et saa kopioida sitä omaan blogiisi ilman lupaa. Poikkeuksen tekevät ns. napit eli eri tempausten tunnukset, joista yleensä mainitaan, että ne saa napata, sekä meemit eli erilaiset kiertokyselyt.

Jos haluat käyttää jotakin kuvaa, kysythän asiaa kuvan ottajalta! Jos lainaat tekstiä, ilmoita lähde ja merkitse tarkasti, mikä on omaa tekstiäsi ja mikä lainausta. Ja luonnollisesti et saa myöskään viedä toisen tekemiä neuleohjeita eli julkaista niitä blogissasi ilman lupaa - sen sijaan suunnittelija ilahtuu, jos linkität blogistasi hänen ohjeeseensa.

6. Kotini on linnani

Blogistaniassa blogit ovat meidän kirjoittajien koteja - ja kotirauhan rikkominen on vakava asia. Neuleblogeissa kommentoijat ovat 90-prosenttisesti liikkeellä hyväntahtoisella ja iloisella mielellä: he tulevat tupaasi, istahtavat pöydänpäähän, juttelevat mukavia, kehuvat töitäsi, auttavat ongelmissasi tai kysyvät itse neuvoa.

Mutta valitettavasti kotiisi voi myös tunkeutua Anonilli. Tällä nimellä kutsutaan ilkeämielistä anonyymiä kommentoijaa, joka ei jätä kommenttiinsa mitään nimimerkkiä. Anonyymi kommentti voi olla kilttikin, ja joskus kommentoijan nimi voi löytyä kommentin lopusta. Mutta useimmiten nimeä ei kerrota siksi, että nimettömänä raukkakin uskaltaa huudella.

Blogikodissa riekkuva ilkeä anonilli pahoittaa asukkaan eli blogin kirjoittajan mieltä. Jos haluat, voit muuttaa blogisi asetuksia niin, että kaikki kommentit lähetetään sähköpostiisi ja sinun on hyväksyttävä ne, ennen kuin ne ilmestyvät sivullesi. Vuodatuksessa voit myös tehdä ilmoituksen roskapostikommentista ja Bloggerissa poistaa anonyymin kommentoinnin mahdollisuuden (valitettavasti silloin kukaan sellainen, joka ei voi linkittää itseään omaan blogiinsa tai muuhun nettisivuun, ei voi kommentoida).

Mutta jos haluat päästä vähimmällä, anna kaikkien kukkien kukkia. Riehukoon anonilli omassa pahassa mielessään, älä missään tapauksessa reagoi! Älä vastaa hänelle, älä ala väitellä. Nillittäjä hakee vain huomiota kuin pahankurinen lapsi, ja yleensä siirtyy muualle, ellei sinulta sitä saa. Erinomaista on myös, jos blogiystäväsi käyvät kommenteissa nillittäjää vastaan. Ole sinä vaiti ja anna ystävien puolustaa sinua. Muista, että saat eläät omassa kodissasi kuten haluat, ja julkaista vapaasti omia mielipiteitäsi. Kaikkien ei tarvitse olla samaa mieltä.

7. Mökin ikkunasta näkyy koko maailma

Kun olet kirjoittanut blogia pidempään, sinulle on muodostunut oma blogiystävien piiri. He käyvät säännöllisesti luonasi ja sinä heidän luonaan. Välillä seurueeseen liittyy uusia jäseniä.

Tämä on mukavaa, mutta välllä harhaanjohtavaakin. Sitä alkaa helposti ajatella, että kirjoittaa vain itselleen ja ystävilleen. Muista kuitenkin, että blogikirjoituksiasi voidaan lukea suomea puhuvien joukossa missä tahansa maailmassa Australiasta Grönlantiin saakka! Kaikki kävijät eivät kommentoi, joten lukijoiksi voi paljastua yllättäviäkin tahoja.

Vaikka myöhemmin katuisit jotakin blogikirjoitustasi ja poistaisit sen, se on voinut jäädä verkon syövereihin ja tupsahtaa silti esiin jollakin haulla. Mieti siksi mitä kirjoitat! Vaikka olisit vihainen ja turhautunut jostakin, mieti mitä kirjoitat!

Sinun ei missään tapauksessa tarvitse olla ns. hajuton ja mauton, mutta harkintaa kannattaa käyttää. Hyvä testi on kirjoittaa niin kuin voisit kuvitella juttelevasi junassa viereesi istuvalle ventovieraalle ihmiselle. Et varmaankaan selvitä hänelle nimeltä mainiten negatiivisia asioita tuttavistasi, vaikka kuinka mieli tekisi - sen sijaan kerrot sopivasti pyöristellen, että olet tänään pahoittanut mielesi jne. 

 

Tässä on vain muutamia perusohjeita. Bloggaamaan oppii bloggaamalla. Ole oma itsesi, ystävällinen, kohtelias ja järkevä, niin tulet viihtymään Blogistaniassa. Paljon onnea uudelle blogillesi!