Melkein kaikki tietävät mikä on Facebook. Miltä kuulostaisi neulojien ikioma Facebook? Näin Ravelryä - suomalaisittain Räveltämöä - usein kuvaillaan. Kuvaus on kuitenkin riittämätön. Ravelry on paljon enemmän.

Ravelryn pääasiallinen kieli on englanti, koska se on amerikkalaisten kehittämä. Tätä ei kuitenkaan kannata pelästyä! Ravelryssä pärjää heikommallakin kielitaidolla, sillä sen sisällä on varmaan tuhansittain erilaisia keskusteluryhmiä (forums/groups), joissa keskustelua käydään kymmenillä eri kielillä, myös suomeksi, varmaan tuhansista eri aiheista. Voi kysyä neuvoa, etsiä uusia vaihtoja, pohtia jotain tekniikkaongelmaa, olla ja ihmetellä. Ja jos jokin kohta jää kielen takia mietityttämään, kannattaa kysyä neuvoa suomalaisten omassa ryhmässä (Finnish Knitters). Tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan :)

Ravelryyn ei pääse sisälle ihan miten vaan, sinne on rekisteröidyttävä. Nykyään tunnusten saamista ei tarvitse odotella kuin muutama päivä, mutta kuumeen ollessa huipussaan vuosi pari sitten, sai odottaa kuukausia... Kuten Facebookissa, Ravelryssä jokaisella on oma sivu, jossa on haluttu määrä henkilötietoa, linkki blogiin ja/tai kuvasivustolle ja mahdollisesti muuallekin (esim. Facebookiin). Sivulla voi myös vapaamuotoisesti kertoa itsestään ja neulomisharrastuksestaan.

Omat projektit -sivulla voi pitää kirjaa valmistamistaan neule/virkkaustöistä. Voi laittaa muistiin käyttämänsä langan, sen kulungin, puikot, tekemänsä modaukset, lisätä kuvia, saada kommentteja tai sydämiä (=tykkään tästä!) muilta.

Lisäksi löytyy tilaa mm. omalle lankavarastolle (stash), omalle neulekirjastolle (kaikkia suomalaisia kirjoja ei välttämättä löydy suoraan, mutta voi pyytää jotain osaavampaa lisäämään) ja -lehdille ja puikkokokoelmalle.

Jos sinulla on lanka, joka ei puhuttele (=ei osaa kertoa miksi se haluaa isona tulla), Ravelryssä voit hakea langan nimellä ja katsoa mitä muut neulojat ovat ko. langasta tehneet. Tai päinvastoin, sinulla on kenties ohje, mutta ei lankaa, etkä ehkä saa tai halua ohjeessa mainittua lankaa. Voit hakea ohjeen Ravelryssa esiin ja katsoa millä erilaisilla langoilla muut ovat mallin toteuttaneet. Hyviä ja kiinnostavia ohjeita voi myös lisätä jonoon, eli laittaa ikään kuin korvan taakse muistiin suoraan Ravelryyn jolloin niihin on helppo palata. Osa ohjeista on ilmaisia ja löytyy suoraan Ravelrystä, osa on linkkejä, osa on maksullisia.

Ravelryssä on myös helppo ottaa yhteyttä eri neulemallien suunnittelijoihin ja kysyä suoraan neuvoa ns. privaviestillä (private message = pm). Tämä on myös kätevä tapa pitää yhteyttä kanssaräveltäjiin asiassa kuin asiassa.

Muiden räveltäjien mielenkiinnon kohteita ja projekteja on helppo seurata lisäämällä heidät ystävikseen (Add to my friends). Tässä tapauksessa ystävä-termi ei tarkoita, että teidän tulisi oikeasti tuntea toisenne, vaan sitä, että olet kiinnostunut tämän neulojan töistä ja haluat seurata hänen neulomistaan. Kun olet lisännyt ystäviä, voit katsastaa ystäviesi kiinnostusta herättäneitä töitä menemällä Friend Activity -sivulle.

Ravelryn suurin ongelma lienee sen aiheuttama riippuvaisuus! Siellä saa helposti kulumaan useita tunteja...